banermali.png
baner001.jpg baner002.jpg baner003.jpg baner004.jpg baner005.jpg baner006.jpg baner007.jpg baner008.jpg baner009.jpg baner010.jpg baner011.jpg baner012.jpg baner013.jpg
  __ Vrtić kod kuće 

 Upute roditeljima

vezane za Covid 19

   

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

     

DJEČJI VRTIĆ DUGO SELO

PERIVOJ I.B.MAŽURANIĆ 2

DUGO SELO

Klasa:601-02/20-01/38

Urbroj:238/07-68-01-20-01/2

 

Na temelju članka 49.Statuta dječjeg vrtića „Dugo Selo“(Klasa: 003-05/13-01, Urbroj:238/07-68-13-01-09, od 27.studenog  2013. godine), a vezano uz Odluku Vlade Republike Hrvatske uvjetovane epidemijom COVID -19, ravnateljica Vrtića upućuje sljedeću

 

 

O B A V I J E S T  R O D I T E LJ I M A / S K R B N I C I M A

o provođenju odgojno obrazovnih programa djece rane i predškolske dobi

 

Obavještavamo roditelje djece upisane u Dječji vrtić Dugo Selo da Vrtić  11. svibnja, 2020. godine nastavlja s provođenjem odgojno obrazovnog rada prema Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije covid-19 za ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u kojima je osigurana mogućnost zbrinjavanja djece rane i predškolske dobi.

Boravak u vrtićima i školama potencijalno može predstavljati veći rizik za zarazu djece s COVID-19 nego je to obiteljski dom odnosno kućanstvo, posebno ako su ukućani uključeni u takav tip dnevnih obaveza da mogu dosljedno izbjegavati situacije povećanog rizika za zarazu COVID-19. 

Djeca s kroničnim bolestima ili u doticaju s kroničnim bolesnicima. Preporučuje se ostanak kod kuće djece i osoblja/djelatnika s kroničnim bolestima (respiratornim, kardiovaskularnim, dijabetesom, malignim bolestima, imunodeficijencijama, djece s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima) kao i djece čiji roditelji/skrbnici ili ukućani imaju jednu od navedenih bolesti. Ako ukućani osoblja/djelatnika imaju jednu od navedenih bolesti ili su starije životne dobi (65 i više godina), osoblje/djelatnici se tijekom boravka kod kuće pridržavaju mjera fizičkog razmaka u donosu na ukućane kao i pojačane higijene, radi zaštite ukućana.

 

 

Fizičko udaljavanje od 2 m

Rad ustanove neophodno je organizirati na način da se osigura u što većoj mjeri socijalno distanciranje (fizički razmak) kao i pojačana osobna higijena i higijena prostora. Fizički razmak od najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru posebno provode djelatnici u odnosu na druge djelatnike, te se navedeni fizički razmak preporuča održavati kada je god moguće između djelatnika i djece, s iznimkom njege djeteta koja se provodi u što kraćem vremenu.

 

Bolesna djeca 

Roditelji/skrbnici imaju obavezu izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu svaki dan prije dolaska u ustanovu, te u slučaju povišene tjelesne temperature ne smiju dovoditi dijete u ustanovu već se javljaju telefonom zdravstvenom voditelju ustanove i izabranom pedijatru/liječniku obiteljske medicine radi odluke o testiranju i liječenju djeteta.  Ako djeca razviju simptome COVID infekcije tijekom boravka u ustanovi, odgojitelji odmah obavještavaju roditelje, koji u najkraćem roku moraju doći po dijete.

Djeca koja imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome poput kašlja i kratkog daha ili koji su pod rizikom da su mogli biti u kontaktu s osobama pozitivnim na COVID-19 (primjerice u kućanstvu ili u ustanovi) ili su pod sumnjom da bi mogli biti zaražena s COVID-19 ostaju kod kuće te ih roditelji/skrbnici ne smiju dovoditi u ustanove. Činjenice iz prethodne dvije rečenice, kao i činjenicu da se radi o djetetu s oba zaposlena roditelja te ne postoji druga mogućnost zbrinjavanja djece, kao i to da je roditelj upoznat s ovim uputama u cjelini, roditelj potvrđuje pisanom izjavom prvog dana  uključivanja djeteta u vrtić. IZJAVU I TABELU O TOČNOM DOLASKU I ODLASKU DJECE IZ VRTIĆA RODITELJI ĆE DOBITI ELEKTRONIČKOM POŠTOM. POPUNJENU IZJAVU I TABELU POTREBNO JE POSLATI NA EMAIL Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .

 

Ulazak i izlazak iz vrtića

  • Ograničen je ulazak u predškolske ustanove. Do daljnjeg su zabranjeni svi posjeti vrtićima primjerice kazališne predstave, izvannastavne aktivnosti i sl.
  • Neophodno je osigurati protok/dolazak što manjeg broj osoba, kako na ulazu u vrtić tako i u unutarnjim prostorima ustanove.

 

Primopredaja djece

Roditelji/skrbnici dovode i odvode djecu u vrtić na način da, ako je ikako moguće, ne ulaze u ustanovu osim u krajnjoj nuždi, već dolaze do ulaza pri čemu zadržavaju distancu od najmanje 2 metra u odnosno na druge roditelje/skrbnike i djecu.  Dijete odgojitelj preuzima ili prepušta roditelju/skrbniku ispred ulaza u ustanovu, primjereno dobi djeteta.  Za vrijeme primopredaje, druga djeca ostaju sa članom stručnog tima ili drugom osobom koja je na radnom mjestu. Djeca se ne ostavljaju bez nadzora. 

Ako je moguće organizirati, roditelj donosi obilježeni ruksak prvog dana dolaska u vrtić, a odnosi iz vrtića isključivo petkom (posljednji radni dan u tjednu) kada dolazi po dijete. Odgojitelj preuzima i vraća ruksak roditelju ispred ulaznih vrata.

 

 

ORGANIZACIJA RADA S DJECOM

Boravak u vrtićima neophodno je organizirati na sljedeći način:

  • odgojno-obrazovne skupine djece s manjim brojem uvijek iste djece (po mogućnosti do 9 djece u grupi i jedan odgojitelj što ukupno daje po mogućnosti 10 osoba – nakon formiranja skupine djece, 14 dana od početka primjene ovih uputa uključujući neradne dane, ne primaju se nova djeca u skupinu,

u koliko će  se unutar 14 radnih dana pojaviti potreba za dolaskom nove djece, formirat će se nova skupina djece

  • u skupini će raditi 14 dana isti odgojitelji u djeci poznatom prostoru, no zbog specifičnih uvjeta neće biti uvijek moguće da to bude matični odgojitelj skupine, ( nastojat ćemo da s djecom budu poznati odgojitelji )
  • izbjegava se fizički kontakt (bliski kontakt) djece iz jedne odgojno-obrazovne skupine s drugom djecom, roditeljima/starateljima druge djece i drugim djelatnicima ustanove,
  • svaka odgojno-obrazovna skupina boravi u jednoj odgovarajućoj prostoriji,
  • odgojitelj s djecom provodi što je više moguće vremena na otvorenom,
  • krevetići za dnevni odmor djece, stolovi za jelo razmiču se tako da djeca leže odnosno sjede na udaljenosti od 2 metra i to svako dijete uvijek na istom mjestu.

Fizički razmak kao i pojačanu osobnu higijenu djece neophodno je poticati, ali treba očekivati da će kod provedbe neminovno dolaziti do određenih odstupanja uslijed razvojnih značajki pojedinih dobi koje karakterizira:

 − istraživanje prostora i predmeta koji okružuju dijete (u određenoj dobi stavljanje u usta ruku i predmeta),

  − znatiželja u odnosu na druge osobe/drugu djecu,

 − nerazumijevanje uputa.

 

Rizični pratitelji

Kada god je moguće, u pratnji djeteta treba biti odrasla osoba koja živi u istom kućanstvu s djetetom te upravo ona osoba koja je, u odnosu na druge osobe koje bi mogle dovoditi i odvoditi dijete, uključena u takav tip dnevnih aktivnosti da je njena mogućnost zaraze s COVID-19 najmanja. 

Kada god je moguće, u pratnji djeteta treba biti odrasla osoba koja ne spada u rizičnu skupinu na obolijevanje od COVID-19, to jest nije starije životne dobi (65 i više godina) niti je kronični bolesnik.

 

Ulazak u vrtiće skupinama

Kada imaju mogućnost, djecu iz svake odgojno obrazovne skupine dovode i odvode roditelji/skrbnici u zasebno prethodno dogovorenom vremenu.

Djecu i roditelje pred ulaznim vratima dočekuje dežurni odgojitelj koji će ponovno djetetu izmjeriti tjelesnu temperaturu. Roditelji se ne okupljaju na ulazu.

 

Bolesni roditelji

Roditelji/skrbnici ne smiju dovoditi niti odvode djecu iz ustanova niti ulaziti u vanjske prostore (dvorište, vrt, igralište) i unutarnje prostore ustanove ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome poput kašlja i kratkog daha ili koji su pod rizikom da su mogli biti u kontaktu s osobama pozitivnim na COVID-19 ili su pod sumnjom da bi mogli biti zaraženi s COVID-19 a pogotovo ako su u samoizolaciji jer tada ne smiju izlaziti iz kuće.

Ako djeca razviju simptome COVID infekcije tijekom boravka u ustanovi, odgojitelj odmah obavještavaju roditelje, koji u najkraćem roku moraju doći po dijete.

 

Druge zarazne bolesti

Djeca sa znakovima drugih zaraznih bolesti također ne dolaze u ustanovu.  Djecu treba poticati da održavaju distancu (fizičku udaljenost) od druge djece i odraslih, primjereno razvojnoj dobi.

Djeca s teškoćama u razvoji

Posebna skrb i oprez potreban je kod uključivanja djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju i težim zdravstvenim smetanja u dječje vrtiće, te se preporučuje konzultacija s izabranim pedijatrom odnosno liječnikom obiteljske medicine.

 

Ove će se upute prilagođavati aktualnoj epidemiološkoj situaciji, a svakako će se razmotriti potreba i mogućnost prilagodbe uputa nakon privih 14 dana primjene (uključujući neradne dane). Ove preporuke ne isključuju provođenje drugih preporuka sukladno aktualnoj i promijenjenoj epidemiološkoj situaciji. 

 

U Dugom Selu, 5. svibnja, 2020.                                           

Ravnateljica

Draženka Sesan, prof.

 

 

K U T A K    Z A   S M I J E H


 

ZAŠTO IMAMO PREZIME?

Da znaš tko si, jer neki imaju isto ime. (A.M. 6 g.)

Kad ides preko granice da mama može reći prezime preko kartice. (E.M.6 g.)

Kalendar događanja

Srpanj 2020
6
Ponedjeljak
MEĐUNARODNI DAN POLJUBACA
BuaXua Calendar

Eko-himna

Brojač posjetitelja


Trenutno

3
Online

06 Srpanj 2020
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com