banermali.png
baner001.jpg baner002.jpg baner003.jpg baner004.jpg baner005.jpg baner006.jpg baner007.jpg baner008.jpg baner009.jpg baner010.jpg baner011.jpg baner012.jpg baner013.jpg

Okruglice od šljiva

( količina za 1 dijete )

 
 
35 g brašna tip 850
90 g krumpira
45 g šljiva
1 / 10 jajeta
3 g ulja ( maslaca )
5 g krušnih mrvica
5 g šećera
Sol
Cimet

 

Oprati krumpir i skuhati ga u ljusci, pa oguliti i propasirati. Dodati brašno, sol, ulje, jaje i rukom zamijesiti tijesto. Dobiveno tijesto razvaljati i izrezati na kocke. U svaku kocku staviti opranu i od koštica očišćenu šljivu. Oblikovati okruglice i uvaljati ih u brašno. Okruglice kuhati u malo posoljenoj kipućoj vodi. Kad isplivaju na površinu, izvaditi ih i ocijediti, pa preliti lagano poprženim krušnim  mrvicama. Po želji se mogu posuti šećerom i cimetom.

Musaka od kiselog zelja i piletine

( količina za 1 dijete )

 
 
80 g kiselog zelja
5 g riže
60 g mljevene piletine
2 g pirea od rajčica
1 / 2 dl mlijeka
1 jaje
List lovora
Sol

 

Prokuhati kiselo zelje da omekša. Napola skuhati rižu, ispirjati meso, začiniti ga pireom od rajčica i listom lovora. Posudu namazati uljem i složiti dio zelja, prokuhanu rižu, pirjano meso i drugi dio zelja. Zaliti musaku razmućenim jajetom i mlijekom, te zapeći ( 20 – 30 minuta ) u pećnici na 180 stupnjeva.

Mramorni kolač

( količina za jedno dijete )

 

15 g brašna tip 850
5 g maslaca
7.5 g mlijeka
10 g šećera
1 / 6 jajeta
5 g čokolade ( kakaa u prahu )
Sol
Prašak za pecivo
Vanilin - šećer

 

Pjenasto umiješati maslac, šećer, žumanjak, vanilin – šećer. Zatim dodati mlijeko, te naizmjence dodavati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i snijeg od bjelanjka. Smjesu podijelite u 2 dijela. U jedu polovinu umiješajte kakao ili čokoladu i 1 žlicu mlijeka, a drugu ostavite žutu. Zatim stavljajte smeđu i žutu smjesu naizmjence žlicu po žlicu u namašćen i pobrašnjen kalup. Staviti u pećnicu i peći otprilike 60 minuta na 185 stupnjeva.

Miješano varivo s mesom

( količina za 1 dijete )

 
 
25 g graha
25 g ječmene kaše
20 g kukuruza
20 g krumpira
20 g mrkve
20 g svježe rajčice
15 g slanutka
45 g junetine
5 g korijena peršina
5 g korijena celera
2 g ulja
Sol
Češnjak
List lovora
List peršina

 

Slanutak i grah se prije kuhanja trebaju močiti nekoliko sati u vodi, a kuhaju se oko sat vremena, pa ih treba skuhati prije.
Namočiti ječam u blago posoljenu, toplu vodu i ostaviti nekoliko sati. Na ulje staviti narezanu junetinu, korijen celera i stabljiku, mrku, korijen peršina i češnjak, te pirjati uz miješanje. Dodati grahorice, kukuruz, krumpir, ječam i rajčicu, pa sve zaliti kipućom vodom. Staviti list lovora i sol. Kuhati oko 70 minuta na laganoj vatri. Pred kraj kuhanja posuti nasjeckanim listom peršina.

Mesna rolada

( količina za 1 dijete )

 
 
40 g mljevene junetine
20 g mljevene svinjetine
1 / 10 jaja
1 tvrdo kuhano jaje
5 g krušnih mrvica
3 g luka
2 g ulja
2 g pirea od rajčica
Sol
Češnjak
List peršina

 

U mljeveno meso dodati ulje, jaja, luk, sol, češnjak, pire od rajčica, nasjeckani list peršina, te izmiješati i razvaljati.
U sredinu umetati tvrdo kuhano jaje, zamotati kao roladu i premazati s malo ulja. Staviti peći u prethodno nauljen lim za pečenje.

Kukuruzni žganci

( količina za 1 dijete )

 
 
50 g kukuruzne krupice
5 g ulja ili maslaca
250 ml vode
Sol

 

U 250 ml ključale vode dodati po želji 5 g maslaca i postepeno sipati 50 g kukuruzne krupice uz miješanje.
Žganci su kuhani nakon 20 do 30 minuta, kada se više ne hvataju za stjenke posude. Preporuka je da žganci prije jela odstoje oko 10 minuta.

K U T A K    Z A   S M I J E H


 

ŠTO  ĆEŠ RADITI ZA 20 GODINA?

Bit ću jaaaako, jaaako star. (Leonardo)

Ići ću na fakultet. (Antonio)

Trenirati ću rukomet. (Roko)

Odseliti ću se na more. (Juraj)

Voziti ću vlakove. (Lovre)

Ići ću u školu. (Jan)

Bit ću najbolja učenica u razredu. (Paola)

Ja ću imati brkove. (Ante)

Kalendar događanja

Rujan 2017
23
Subota
nema događanja
BuaXua Calendar

Eko-himna

Brojač posjetitelja

1.png7.png3.png4.png2.png4.png4.png
Danas4299
Jučer5480

Trenutno

9
Online

23 Rujan 2017
Djecji vrtic "Dugo Selo" @ 2014.
X

Ups!

Nedozvoljeno kopiranje sadržaja!