banermali.png
baner001.jpg baner002.jpg baner003.jpg baner004.jpg baner005.jpg baner006.jpg baner007.jpg baner008.jpg baner009.jpg baner010.jpg baner011.jpg baner012.jpg baner013.jpg

KAKO PRIPREMITI DIJETE ZA POLAZAK U JASLICE / VRTIĆ


Polazak u jaslice, odnosno vrtić za svako dijete predstavlja veliku promjenu u životu. Dijete dolazi iz obitelji gdje se osjećalo sigurno, u njemu nepoznatu sredinu, među nepoznate osobe. Potrebno je proteći određeno vrijeme tijekom kojega se dijete prilagođava novoj sredini, upoznaje odgojiteljice i nove prijatelje. Svakodnevnim dolaskom u vrtić dijete će naučiti slijed radnji (dolazak u vrtić – odlazak roditelja - boravak u grupi –  povratak roditelja i odlazak kući). Na toj osnovi dijete gradi povjerenje u roditelja, odnosno stječe sigurnost u roditelja koji će doći po njega i odvesti ga iz vrtića u sigurno okružje doma. Svako dijete prolazi kroz taj period, samo što se neka djeca prilagođavaju brže (za samo nekoliko dana), a drugoj djeci je potrebno duže vrijeme (i do 2 mjeseca). Neka djeca reagiraju burnije, a neka i ne pokazuju veće promjene u ponašanju. Promjene u ponašanju tijekom prilagodbe djeteta su prolazna pojava i dobro je biti pripremljen na njih, kako bi djetetu mogli što bolje pomoći u prilagodbi.

KAKO SE DJECA PONAŠAJU TIJEKOM PRILAGODBE

Neka djeca otvoreno negoduju, redovito burno kod rastajanja s roditeljima, plaču, odbijaju komunikaciju. Ne prihvaćaju i otvoreno se bune protiv nove situacije. Treba napomenuti da je trenutak rastanka krizni trenutak i da se većina djece nakon što roditelj ode, primiri i zaigra.Neka djeca prve dane ulaze u sobu bez otpora zainteresirana za nove igračke, da bi se otpor pojavio treći dan ili idući tjedan, kada shvate da je odlazak u vrtić svakodnevan a u njemu se ne osjećaju još sigurno.Burno reagiraju obično mlađa djeca. Starija će poslušno ući u sobu, ali će veći dio dana šutjeti, stajati pokraj vrata, odbijati komunikaciju s odgojiteljicomili drugom djecom. Ponekad dijete u jaslicama / vrtiću odbija jesti, teško se uspavljuje, nemirno spava i inače je plačljivo bez vidljivog razloga. 
Neka djeca reagiraju regresijom u ponašanju. Dijete koje je prohodalo opet pribjegava puzanju, dijete koje je nedavno uspostavilo kontrolu stolice, sada opet obavlja nuždu u gaćice, ono koje je komuniciralo riječima sada opet pribjegava gestama i sl.

Razlog takvog ponašanja nije zaostajanje u razvoju. U želji da bude zaštićeno, dijete bira ona ponašanja koja mu nude veću sigurnost.Takve promjene u ponašanju su prolaznog karaktera. One će nestati kada se dijete prilagodi novoj sredini tj. kada se bude osjećalo sigurno.

O tome koliko dugo će trajati period prilagodbe i kako će se dijete ponašati tijekom tog perioda velikim dijelom ovisi: 
• o starosti djeteta (lakše se prilagođavaju starija nego mlađa djeca) 
• o prethodnim kontaktima s većim brojem djece i odraslih 
• o karakteristikama ličnosti djeteta 
• da li su i na koji način pripremana na polazak u jaslice/vrtić 
• o redovitosti dolaženja u ustanovu tijekom perioda prilagodbe (izostanci produžuju vrijeme prilagodbe).

KAKO MOŽEMO POMOĆI DJETETU DA SE ŠTO BRŽE I LAKŠE PRILAGODI

PRIJE SAMOG POLASKA:

1. Češće razgovarati s djetetom o polasku u vrtić na način: 
• vrtić je mjesto gdje ima puno igračaka i djece 
• u kojem se odgojiteljice znaju igrati zanimljivih igara 
• pričati što će se sve raditi u vrtiću i kako će teći njegov boravak 
• nikako ne plašiti dijete vrtićem (tamo se mora sve pojesti, mora se spavati, vidjet ćeš ti kad dođeš u vrtić, kod tete i slične izjave).
2. Prilagoditi ritam djetetova života u obitelji onom kojim će živjeti u vrtiću (raspored obroka, spavanja i sl.)
3. Privikavati dijete na noćnu posudu, da jede žlicom, pije iz šalice
4. Osamostaljivati dijete u oblačenju, svlačenju, održavanju higijene i prehrane (za dijete vrtićkog uzrasta).

KADA KRENE U JASLICE / VRTIĆ:

1. Poželjno je da prve dane (1-2 tjedna) dijete dolazi u vrtić na kraće vrijeme.  Raspored dolaženja dogovoriti s odgojiteljicama.

2. Ponijeti sa sobom neku djetetu dragu igračku ili predmet - oni mu pružaju sigurnost (bočica, gaza i sl.)

3. Tijekom perioda prilagodbe nije poželjno navikavati dijete na nove oblike ponašanja (navikavanje na noćnu posudu, odvikavanje od bočice, dude)
Ako željeno ponašanje nije usvojeno do polaska u jaslice/vrtić, tijekom prilagodbe svakako ga nije dobro poticati, nego ostaviti za vrijeme kada se dijete prilagodi novim promjenama u svom životu.

4. Vrlo je važan jutarnji rastanak s djetetom u jaslicama / vrtiću. 

Roditelj treba biti smiren, nikako djetetu ne treba pokazati svoju zabrinutost ili žalost što ga ostavlja. Dijete će to osjetiti pa će se i ono tako osjećati. Rastanak s djetetom se ne smije odgađati u nedogled. Dugo smirivanje djeteta ili ponovno vraćanje ne preporuča se, jer dijete plače. Dijete će ubuduće plakati duže očekujući da se roditelj vrati.

KADA OSTAVLJATE DIJETE U VRTIĆU ODVOJITE SE OD NJEGA BRZO I KRATKO.

-          Objasnite mu, riječima koje ono razumije, količinu vremena koju će u vrtiću provesti bez vas (Npr. “Idem na posao  i popodne ću doći po tebe.”).

-          Naglasite mu da ćete se sigurno vratiti po njega (“Kada završim posao, vratit ću se u vrtić po tebe“).

-          Uputite ga na odgajateljicu kao osobu koja će se brinuti o njemu dok vas nema (“Teta će te čuvati dok se ja ne vratim.”).

-          Predložite mu aktivnosti u koje se može uključiti dok vas nema („Možeš se igrati autićima.“).

-          Pri povratku po dijete zadržavajte se kratko u sobi

5. Važno je ostvariti dobar kontakt s odgojiteljicom. 

Odgajateljice postaju vrlo važne osobe u životu djeteta i ono će biti smirenije i osjećat će se sigurnije ako vidi da njegova mama i odgojiteljica razgovaraju ljubazno.

6. Po povratku iz vrtića, dobro je više vremena provoditi s djetetom. Šetati, igrati se, pričati priče, pružati nježnost, pokazati interes za njegove doživljaje iz vrtića.

ŠTO MOŽE OTEŽATI ODVAJANJE?

-          Nesiguran, zaplakan roditelj

-          Roditelj koji, ne oprostivši se od djeteta, doslovno pobjegne

-          Roditelj koji od svog djeteta traži dopuštenje za odlazak (“Mogu li sada otići?”; “Reci mi kad mogu otići!” i sl.)

-          Roditelj koji se dugo zadržava na vratima sobe i/ili stalno viri kroz prozor i sl.

 

ZAŠTO?

Zato što djeca u svojim ponašanjima pokazuju sklonost ''kopiranja'' osjećaja roditelja. Dijete koje osjeća roditeljevu nesigurnost i nepovjerenje i samo je nesigurno i nepovjerljivo.

Nakon nekog vremena, kada se dijete prilagodi i oslobodi straha od nepoznatog, jaslice/vrtić će postati mjesto u koje će dijete rado dolaziti i gdje će provoditi vrijeme u igri s novim prijateljima.

Nadamo se da smo vam ovim savjetima pomogli da to vrijeme dođe što prije.

Kalendar događanja

Ožujak 2019
21
Četvrtak
SVJETSKI DAN POEZIJE, DAN ZAŠTITE ŠUMA
BuaXua Calendar

Eko-himna

Brojač posjetitelja


Trenutno

7
Online

21 Ožujak 2019
Djecji vrtic "Dugo Selo" @ 2014.
X

Ups!

Nedozvoljeno kopiranje sadržaja!