LJETNA PUTNA LJEKARNA

Bez obzira kamo putujete, uvijek je sa sobom dobro nositi svoju malu putnu ljekarnu!

 

 

Bez obzira kamo putujete, dobro je nositi svoju malu putnu ljekarnu u kojoj će se naći lijekovi i pribor za akutna stanja, kronične bolesti kao i sredstva za osobnu higijenu. Ako trebate uzimati lijekove i/ili bolujete od neke kronične bolesti sa sobom obavezno ponesite medicinsku dokumentaciju i popis na kojem čitko piše ime lijekakoji morate uzimati, a savjetujte se svakako  i s liječnikom.Medicinska dokumentacija vam omogućuje da možete doći do lijeka i izvan mjesta stanovanja. Pobrinite se da prije putovanja pribavite dovoljnu zalihu lijekova i drugog potrebnog pribora. Lijekove uvijek treba nositi u originalnim kutijama u kojima su i upute, a treba ih spremiti na jedno mjesto. Pazite da budu spremljeni izvan dohvata djece, na temperaturi do 25?C te zaštićeni od svjetlosti i vlage. Prilikom pripremanja putne ljekarne uvijek provjerite rok uporabe proizvoda.

Obavezno ponesite iskaznicu zdravstvenog osiguranja (osnovnog i dopunskog).

Ponesite sa sobom i broj telefona svog obiteljskog ili specijalističkog liječnika.

Kada odlučite putovati na određeno mjesto, raspitajte se o tome gdje je najbliža ustanova za medicinsku pomoćili liječnik, kao i ljekarna i kako se do njih dolazi, te da li je voda pogodna za piće.
Ako putujete u inozemstvo, trebate se informirati i o načinu korištenja i opsegu  zdravstvene zaštite u državi kuda putujete, odnosno o tome ima li ta država ugovor s našim HZZO-om (detalje možete doznati na www.hzzo-net.hr).Za putovanje u europske zemlje otkako smo član Europske unije, treba izvaditi europsku karticu zdravstvenog osiguranja ( EHIC ) kojom se ostvaruje pravo na hitnu zdravstvenu zaštitu na teret HZZO- a, a zahtjev se podnosi se u najbližem uredu HZZO.  
Svaka država ima svoje pravne propise te bi bilo dobro prije puta informirati se o načinima i količinama transportiranja lijekova te o ograničenjima vezanim uz nošenje lijekova preko granice.

Najbolje je da se savjetujete putem Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.
Prije putovanja u stranu zemlju važno je informirati se o mogućim zdravstvenim rizicima kojima možete biti izloženi.Da biste sve o tome doznali, potrebno je posjetiti epidemiologa. Specifični savjeti o obveznim i preporučljivim cijepljenjima i o potrebi za preventivnim uzimanjem lijekova ovise o odredištu, trajanju putovanja, uvjetima smještaja, razlozima putovanja, sezoni putovanja i trenutačnoj epidemiološkoj situaciji, a mogu se donijeti tek na temelju izravnog razgovora putnika i liječnika epidemiologa.
Prema propisima Svjetske zdravstvene organizacije za putovanja u određene zemlje putnik mora imati knjižicu cijepljenja kao dokaz da je ispravno cijepljen protiv zaraznih bolesti kojih u toj zemlji ima.

Lijekovi:

 •  Preparati za osobnu higijenu tijekom putovanja (sredstva za suho pranje ruku, vlažne maramice)
 •  Lijekovi protiv alergije
 •  Lijekovi protiv temperature i bolova (obavezno uzeti toplomjer)
 •  Tablete protiv bolesti kretanja
 •  Sredstva protiv proljeva i za sprečavanje dehidracije
 •  Sredstva protiv opstipacije
 •  Pastile protiv kašlja ili grlobolje
 •  Sredstva za zaštitu od insekata, te nakon uboda insekta i dodira meduza
 •  Sredstva za zaštitu kože od sunca, te nakon izlaganja suncu
 •  Kapi protiv crvenila i suhoće očiju
 •  Čepići i kapi za uši
 •  Pribor za obradu ozljeda = univerzalni antiseptik, flaster u nekoliko veličina, sterilna gaza različitih veličina, zavoji različite širine i dužine, škarice, pinceta
 •  Preparati za prevenciju upala urinarnog trakta
 •  Ne zaboravite na bočicu s vodom, jer je obavezna kod svakog izlaska na otvoreno za djecu i odrasle!

Ugodan Vam zasluženi godišnji odmor bez obzira hoćete li ostati kod kuće ili ćete negdje otputovati!

Vlatka Tovernić ? zdravstvena voditeljica

dvds.hr is designed by NEO NEO-informatika
Copyright 2024 Dječji vrtić Dugo Selo. Sva prava zadržana.