STREPTOKOKNA BOLEST GRLA počinje naglo s vrućicama, zimicama, grloboljom, boli kod gutanja, povećanim i bolnim limfnim čvorovima na vratu, općom slabošću i glavoboljom. Kod djece su često prisutni mučnina, povraćanje i bol u trbuhu.

Bolest se širi kapljično, tj. prilikom govora, kašljanja i kihanja. Inkubacija traje 1-4 dana.

Pravilnim liječenjem ne skraćuje se samo tijek bolesti, nego se sprečavaju i liječe komplikacije (upala uha, sinusa, sepsa, reumatska groznica) te nastanak kliconoštva. Zato se streptokokna infekcija mora liječiti antibiotikom 10 dana iako simptomi nestaju za 2 do 3 dana. U slučaju kraćeg trajanja liječenja bolest se češće ponovo vraća.

LIJEČENJE određuje liječnik.

ADENOVIROZA se najčešće manifestira kao: 


Eksudativni faringitis (virusna angina)-prevladava upala ždrijela i tonzila (krajnika), slično kao kod gnojne angine. Sluznica ždrijela je crvena, ali ne žarko crvena kao kod gnojne angine, sekret nije gnojan nego sluzav, regionalni limfni čvorovi nisu izrazito bolni. Osim toga obično su kod virusne angine izraženi i drugi kataralni simptomi (sekret iz nosa, upala konjunktive oka, itd.).
Akutna respiratorna bolest (ARB)-slična je gripi. Bolest se može širiti zrakom, vodom i direktnim kontaktom. Karakterizirase umorom, temperaturom, groznicom i glavoboljom. Glavna razlika je ta što su kataralni simptomi kod akutne respiratorne bolesti, ukoliko se pojave, prisutni od samog početka bolesti.

Faringokonjuktivalna groznica - Karakterizira se trijasom temperature, upale ždrijela (faringitisom) i upale konjunktive oka (konjuktivitisom). Više od 50% bolesnika ima sve tri komponente bolesti, dok ostatak ima jednu ili dvije. Konjuktivitis je u početku obično jednostran i može potrajati do dva tjedna, dok se ostali simptomi uglavnom povuku za 7 dana. 
Akutni infekcioznilaringotraheobronhitis ?Karakterizira se upalom grkljana, dušnika i bronha s izlučivanjem gustog, žilavog i ljepljivog sekreta. Najčešće pogađa djecu do druge godine života. Bolest može početi naglo sa povišenom temperaturom i simptomima krupa (kašalj poput laveža psa, stridorozno, otežano disanje i promuklost) ili češće nakon simptoma upale gornjeg respiratornog trakta.

LIJEČENJE određuje liječnik.

*CRIJEVNA VIROZA se obično manifestira kao proljev i povraćanje: 

Infekcija probavnog sustava je u dječjoj dobi česta bolest koja se očituje povišenom tjelesnom temperaturom, proljevom, povraćanjem i bolovima u trbuhu. Stručni je naziv te bolesti gastroenterokolitis.

Uzročnici bolesti su različiti: virusi, bakterije i paraziti. Kod djece se najčešće radi o virusnoj infekciji uzrokovanoj rota ili adeno virusima. Od bakterijskih su uzročnika značajniji: salmonele, šigele i kampilobakter.

Crijevne bolesti u dječjoj dobi obično imaju samoizliječiv tijek.

Nakon 1 ? 2 dana prestaje povraćanje, a nakon 3 ? 5 dana postupno se normalizira i tjelesna temperatura. Tada dolazi i do smanjivanja broja stolica, a za potpunu normalizaciju stolice treba 7 ? 14 dana.

Zbog učestalih, vodenastih stolica i povraćanja, te znojenja i povišene tjelesne temperature tijekom ove bolesti može doći do gubitka tekućine ( dehidracije ) i poremećaja elektrolita radi gubitka natrija, kalija i klora. Takvi su poremećaji češći što su djeca mlađa od 3 godine i ukoliko je bolest teža. U takvim je slučajevima dijete neophodno liječiti u bolnici radi nadoknade tekućine i elektrolita, te nadzora djeteta.

Bez obzira da li se dijete liječi kod kuće ili u bolnici svakako se treba:

  1. Nadoknaditi tekućinu i elektrolite
  2. Osigurati primjerenu prehranu

Davanje antibiotika, medicinskog ugljena najčešće nije potrebno, a davanje antiperistaltika (Seldiar) može biti i štetno. Treba voditi računa o temperaturi i ako je povišena snižavati je uobičajenim mjerama. Preporuča se i uzimanje Probiotika.

Bolesnik s gastroenterokolitisom je zarazan za okolinu budući da se u njegovoj stolici nalaze uzročnici bolesti. Do prijenosa uzročnika od stolice bolesnika do usta zdrave osobe dolazi direktnim kontaktom ( prljave ruke ), indirektnim kontaktom ( preko predmeta, igračaka ), zagađenom hranom i vodom. Zato je neophodno potrebno nakon svakog kontakta sa zaraženom osobom pravilno oprati ruke kako bi se onemogućio prijenos uzročnika, te osigurati primjerenu prehranu i nadoknadu tekućine.

 

Vlatka Tovernić ? zdravstvena voditeljica

dvds.hr is designed by NEO NEO-informatika
Copyright 2024 Dječji vrtić Dugo Selo. Sva prava zadržana.