KAKO PRIPREMITI DIJETE ZA POLAZAK U JASLICE / VRTIĆ


Polazak u jaslice, odnosno vrtić za svako dijete predstavlja veliku promjenu u životu. Dijete dolazi iz obitelji gdje se osjećalo sigurno, u njemu nepoznatu sredinu, među nepoznate osobe. Potrebno je proteći određeno vrijeme tijekom kojega se dijete prilagođava novoj sredini, upoznaje odgojiteljice i nove prijatelje. Svakodnevnim dolaskom u vrtić dijete će naučiti slijed radnji (dolazak u vrtić ? odlazak roditelja - boravak u grupi ?  povratak roditelja i odlazak kući). Na toj osnovi dijete gradi povjerenje u roditelja, odnosno stječe sigurnost u roditelja koji će doći po njega i odvesti ga iz vrtića u sigurno okružje doma. Svako dijete prolazi kroz taj period, samo što se neka djeca prilagođavaju brže (za samo nekoliko dana), a drugoj djeci je potrebno duže vrijeme (i do 2 mjeseca). Neka djeca reagiraju burnije, a neka i ne pokazuju veće promjene u ponašanju. Promjene u ponašanju tijekom prilagodbe djeteta su prolazna pojava i dobro je biti pripremljen na njih, kako bi djetetu mogli što bolje pomoći u prilagodbi.

KAKO SE DJECA PONAŠAJU TIJEKOM PRILAGODBE

Neka djeca otvoreno negoduju, redovito burno kod rastajanja s roditeljima, plaču, odbijaju komunikaciju. Ne prihvaćaju i otvoreno se bune protiv nove situacije. Treba napomenuti da je trenutak rastanka krizni trenutak i da se većina djece nakon što roditelj ode, primiri i zaigra.Neka djeca prve dane ulaze u sobu bez otpora zainteresirana za nove igračke, da bi se otpor pojavio treći dan ili idući tjedan, kada shvate da je odlazak u vrtić svakodnevan a u njemu se ne osjećaju još sigurno.Burno reagiraju obično mlađa djeca. Starija će poslušno ući u sobu, ali će veći dio dana šutjeti, stajati pokraj vrata, odbijati komunikaciju s odgojiteljicomili drugom djecom. Ponekad dijete u jaslicama / vrtiću odbija jesti, teško se uspavljuje, nemirno spava i inače je plačljivo bez vidljivog razloga. 
Neka djeca reagiraju regresijom u ponašanju. Dijete koje je prohodalo opet pribjegava puzanju, dijete koje je nedavno uspostavilo kontrolu stolice, sada opet obavlja nuždu u gaćice, ono koje je komuniciralo riječima sada opet pribjegava gestama i sl.

Razlog takvog ponašanja nije zaostajanje u razvoju. U želji da bude zaštićeno, dijete bira ona ponašanja koja mu nude veću sigurnost.Takve promjene u ponašanju su prolaznog karaktera. One će nestati kada se dijete prilagodi novoj sredini tj. kada se bude osjećalo sigurno.

O tome koliko dugo će trajati period prilagodbe i kako će se dijete ponašati tijekom tog perioda velikim dijelom ovisi: 
? o starosti djeteta (lakše se prilagođavaju starija nego mlađa djeca) 
? o prethodnim kontaktima s većim brojem djece i odraslih 
? o karakteristikama ličnosti djeteta 
? da li su i na koji način pripremana na polazak u jaslice/vrtić 
? o redovitosti dolaženja u ustanovu tijekom perioda prilagodbe (izostanci produžuju vrijeme prilagodbe).

KAKO MOŽEMO POMOĆI DJETETU DA SE ŠTO BRŽE I LAKŠE PRILAGODI

PRIJE SAMOG POLASKA:

1. Češće razgovarati s djetetom o polasku u vrtić na način: 
? vrtić je mjesto gdje ima puno igračaka i djece 
? u kojem se odgojiteljice znaju igrati zanimljivih igara 
? pričati što će se sve raditi u vrtiću i kako će teći njegov boravak 
? nikako ne plašiti dijete vrtićem (tamo se mora sve pojesti, mora se spavati, vidjet ćeš ti kad dođeš u vrtić, kod tete i slične izjave).
2. Prilagoditi ritam djetetova života u obitelji onom kojim će živjeti u vrtiću (raspored obroka, spavanja i sl.)
3. Privikavati dijete na noćnu posudu, da jede žlicom, pije iz šalice
4. Osamostaljivati dijete u oblačenju, svlačenju, održavanju higijene i prehrane (za dijete vrtićkog uzrasta).

KADA KRENE U JASLICE / VRTIĆ:

1. Poželjno je da prve dane (1-2 tjedna) dijete dolazi u vrtić na kraće vrijeme.  Raspored dolaženja dogovoriti s odgojiteljicama.

2. Ponijeti sa sobom neku djetetu dragu igračku ili predmet - oni mu pružaju sigurnost (bočica, gaza i sl.)

3. Tijekom perioda prilagodbe nije poželjno navikavati dijete na nove oblike ponašanja (navikavanje na noćnu posudu, odvikavanje od bočice, dude)
Ako željeno ponašanje nije usvojeno do polaska u jaslice/vrtić, tijekom prilagodbe svakako ga nije dobro poticati, nego ostaviti za vrijeme kada se dijete prilagodi novim promjenama u svom životu.

4. Vrlo je važan jutarnji rastanak s djetetom u jaslicama / vrtiću. 

Roditelj treba biti smiren, nikako djetetu ne treba pokazati svoju zabrinutost ili žalost što ga ostavlja. Dijete će to osjetiti pa će se i ono tako osjećati. Rastanak s djetetom se ne smije odgađati u nedogled. Dugo smirivanje djeteta ili ponovno vraćanje ne preporuča se, jer dijete plače. Dijete će ubuduće plakati duže očekujući da se roditelj vrati.

KADA OSTAVLJATE DIJETE U VRTIĆU ODVOJITE SE OD NJEGA BRZO I KRATKO.

-          Objasnite mu, riječima koje ono razumije, količinu vremena koju će u vrtiću provesti bez vas (Npr. ?Idem na posao  i popodne ću doći po tebe.?).

-          Naglasite mu da ćete se sigurno vratiti po njega (?Kada završim posao, vratit ću se u vrtić po tebe?).

-          Uputite ga na odgajateljicu kao osobu koja će se brinuti o njemu dok vas nema (?Teta će te čuvati dok se ja ne vratim.?).

-          Predložite mu aktivnosti u koje se može uključiti dok vas nema (?Možeš se igrati autićima.?).

-          Pri povratku po dijete zadržavajte se kratko u sobi

5. Važno je ostvariti dobar kontakt s odgojiteljicom. 

Odgajateljice postaju vrlo važne osobe u životu djeteta i ono će biti smirenije i osjećat će se sigurnije ako vidi da njegova mama i odgojiteljica razgovaraju ljubazno.

6. Po povratku iz vrtića, dobro je više vremena provoditi s djetetom. Šetati, igrati se, pričati priče, pružati nježnost, pokazati interes za njegove doživljaje iz vrtića.

ŠTO MOŽE OTEŽATI ODVAJANJE?

-          Nesiguran, zaplakan roditelj

-          Roditelj koji, ne oprostivši se od djeteta, doslovno pobjegne

-          Roditelj koji od svog djeteta traži dopuštenje za odlazak (?Mogu li sada otići??; ?Reci mi kad mogu otići!? i sl.)

-          Roditelj koji se dugo zadržava na vratima sobe i/ili stalno viri kroz prozor i sl.

 

ZAŠTO?

Zato što djeca u svojim ponašanjima pokazuju sklonost ''kopiranja'' osjećaja roditelja. Dijete koje osjeća roditeljevu nesigurnost i nepovjerenje i samo je nesigurno i nepovjerljivo.

Nakon nekog vremena, kada se dijete prilagodi i oslobodi straha od nepoznatog, jaslice/vrtić će postati mjesto u koje će dijete rado dolaziti i gdje će provoditi vrijeme u igri s novim prijateljima.

Nadamo se da smo vam ovim savjetima pomogli da to vrijeme dođe što prije.

dvds.hr is designed by NEO NEO-informatika
Copyright 2024 Dječji vrtić Dugo Selo. Sva prava zadržana.