Projekt Labuđe jezero

 

Sudionici projekta su djeca i odgojitelji iz skupine Jagodice,  Željka Cik Grgošić, Snježana Fuks, asistentica Lelia Turčinec i pedagoginja Nikolina Bošnjak.

Cilj projekta je proširivanje spoznaja o biljnom i životinjskom svijetu u vodi i oko vode i labudovima koji obitavaju na jezeru...Kroz dječje istraživanje i prezentiranje projekta senzibiliziranje javnosti za brigu i očuvanje biljnog i životinjskog svijeta na jezerima, upoznavanje jezera kao predivnog odredišta u prirodi za izlet, zabavu, igru i učenje.

Projekt je potaknut pričom o labudovima s jezera Cglana i samim izletom na jezero. Djeci iz skupine Jagodice to je bio prvi izlet autobusom. "Ovo mi je najbolji dan u životu, prvi put se vozim u autobusu sam...", rekao je dječak Grga pri ulasku u autobus. Na jezeru su tog dana ribiči organizirali i poribljavanje što je dodatno obogatilo dječje doživljaje...

Uz jezero se nalazi poučna staza s prikazom životinja i biljaka koje obitavaju u vodi i pokraj vode: ribe, žabe, zmije, vidre, dabrovi, labudovi...

 

 

 

Zanimljiv je bio i obilazak ribičkog doma u kom su izloženi pehari s ribičkih natjecanja i preparirani primjerci velikih riba ulovljenih u jezerima: som, štuka, smuđ... sve zanimljivosti upoznali smo s našim domaćinima - ribičima.

Aktivnosti na temu jezera i labudova nastavile su se u vriću kroz razne igre, aktivnosti, umjetničko izražavanje i stvaranje.

 

 

Posjetili smo Akvatiku u Karlovcu..najveći slatkovodni akvariji u ovom dijelu Evrope... s ribama koje obitavaju u našim rijekama...

 

 

Što smo spoznali...

Grga: "U jezeru živi puno riba i svakakvih životinja... dabar,kornjača, zmije, žabe, labudovi".

Filip: "Labudovi su cijeli život skupa. Prave gnijezdo od granja. Imaju 7 jaja i sjede na njima 35 dana. Mali labudovi su sivi. Hrane se punoglavcima i biljkama. Pomažu si, mijenjaju se kad griju jaja i kad je led na vodi, kad jedan spava drugi pliva oko njega da se voda ne zaledi".

Mihael: "Ribiči paze na labude po zimi, hrane ih kukuruzom i puste ih u kokošinjac".

Ozana: "Ribiči su Grgu odveli na liječenje u ZOO vrt, imao je strganu nogu".

Labud Grga glavni je junak naše priče i motiv za početak projekta. Stanovnik je jezera Ciglana , a zbog povijređenog krila boravi stalno na jezerima, i zimi. Njegovoj družici labudici djeca su nadjenula ime Ema. Labudovi su kao par cijeli život zajedno. Grga i Ema obično imaju po sedmero mladih pačića koji kad stasaju odlete u toplije krajeve a roditelji ostaju na jezeru. Prošle zime Grga je imao povrijeđenu nogu pa su ga ribiči otpremili u ZOO vrt na operaciju. Dok je Grga bio na liječenju nestala je labudica Ema. Ribiči su pomislili da je otišla  u toplije krajeve. Grga vratio s rehabilitacije , Eme nije bilo , bio je tužan i jako se plašio ljudi-ribiča jer su ga oni uhvatili i odpremili s jezera. Ali... nakon nekog vremena vratila se labudica Ema, ona je svojeg Grgu tražila po okolnim jezerima i ribiči su nam javili u vrtić sretan rasplet ove priče. Na proljeće su Grga I Ema opet postali sretni roditelji sedmorice sivih pačića.   

 

 

dvds.hr is designed by NEO NEO-informatika
Copyright 2024 Dječji vrtić Dugo Selo. Sva prava zadržana.