MOLIMO VAS DA SE PRIDRŽAVATE OVIH UPUTE, RADI ŠTO BOLJE SURADNJE I ZAŠTITE ZDRAVLJA VAŠEG DJETETA.

 

UPUTE  RODITELJIMA O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI DJETETA U DJEČJEM VRTIĆU

 

Briga o zdravlju djece - naša je zajednička briga!

U "Ugovoru o ostvarivanju redovitog programa predškolskog odgoja djeteta" stoji: "Korisnik usluga se obvezuje da u Dječji vrtić neće dovoditi bolesno dijete kako bi se izbjeglo ugrožavanje zdravlja druge djece, te da će nakon završenog liječenja dostaviti potvrdu nadležnog liječnika kojom se dozvoljava ponovni boravak u Dječjem vrtiću."

Stoga Vas molimo da poštujete sljedeće naputke koji su u interesu zaštite zdravlja Vašeg djeteta, ali i ostale djece:

 

* BOLESNO DIJETE NE MOŽE BORAVITI U VRTIĆU!

Osnovni simptomi bolesti jesu:

- povišena tj. temperatura         - proljev

- povraćanje                              - osip po tijelu

- teško disanje                           - upala očiju

- zelenkasto-žućkast sekret iz nosa

 * AKO SE VAŠE DIJETE RAZBOLI MOLIMO VAS DA GA NE DOVODITE VRTIĆ, već ga obvezno odvedite liječniku i tražite ispričnicu da može ući u kolektiv!

* Po završetku liječenja OBAVEZNO odgojitelju dostavite potvrdu - ISPRIČNICU pedijatra kojom se dozvoljava ponovni boravak djeteta u jaslicama/vrtiću!

* BEZ LIJEČNIČKE POTVRDE DIJETE NE MOŽE U SKUPINU!

 

* Svako bolesno stanje djeteta, s naglaskom na zarazne bolesti ( gripa, vodene kozice, šarlah,) i infektivne proljeve (salmonela, shigela, rota-virus, itd.) molim obavezno obavijestiti zdravstvenu voditeljicu na telefon: 01/ 2756-128 ili 099/ 7360-481 ili email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

* Ukoliko dijete dobije potvrdu da smije u kolektiv, a još je na terapiji lijekovima, termin uzimanja lijeka mora se uskladiti tako da ga roditelj može dati djetetu, jer ih ne dajemo u vrtiću

* Obavijestiti odgojitelje o svakoj promijeni kod djeteta koja se dogodila prethodnog dana kod kuće, tijekom noći ili vikenda.

* Ukoliko se pojave simptomi bolesti za vrijeme boravka djeteta u vrtiću, roditelji će biti obaviješteni telefonskim putem i zamoljeni da dođu po dijete. Ukoliko ste u nemogućnosti da sami doći, molimo Vas da osigurate osobu koja će to učiniti umjesto Vas.

* Svaku promjenu djetetova zdravstvena stanja (alergija, bolesti vitalnih organa)  molimo javiti zdravstvenoj voditeljici, a po povratku s bolovanja dostaviti kopiju zdravstvene dokumentacije radi kompletnog praćenja zdravstvenog statusa vašeg djeteta.

* Kod pojave ušljivosti obavijestite odgojitelja djeteta ili zdravstvenu voditeljicu na telefon: 01/ 2756-128 ili 099/7360 - 481. Operite kosu specijalnim šamponom prema uputama. Očistite kosu od gnjida i tek nakon takvog postupka dijete može u skupinu.

* S obzirom da su našim jelovnikom zadovoljene sve nutritivne potrebe Vašeg djeteta molimo Vas da ne donosite grickalice u vrtić! Radi sigurnosti Vašeg djeteta ne donosite niti bombone ili žvakaće gume zbog opasnosti od aspiracije (ulaska u dišne putove - moguće gušenje!)

* Želite li rođendan Vašeg djeteta proslaviti u skupini - preporuča se donijeti: svježe i/ili sušeno voće i voćne negazirane sokove, uz račun i deklaraciju! Torte i kolači iz domaće ili slastičarske proizvodnje strogo su zabranjeni!

* U slučaju povreda (ozljeda), naglog pobolijevanja i sl. u vrtiću se djetetu pruža prva pomoć, odmah obavještava roditelje i ako postoji indikacija za dodatnu stručnu medicinsku pomoć, dijete se upućuje liječniku.

* Boravak na zraku je, zbog očuvanja zdravlja djece, obavezan i svakodnevan (osim u ekstremnim vremenskim uvjetima). Prostorije se moraju svakodnevno provjetravati nekoliko puta dnevno (propuh se ne radi). Iz higijenskih razloga i temeljem propisa sanitarne inspekcije, zabranjeno je ulaziti u kuhinju, kupaone, WC-e i drugo.

* Suradnjom roditelja i odgojitelja postići da se dijete što prije odvikne od varalica i bočica kao i ostalih prijelaznih objekata koji su prenosioci oboljenja.

* U skupini odgojno postupati sa ciljem usvajanja kulturno-higijenskih navika: pranje ruku, upotreba maramica i salveta, pravilno postupanje prilikom kašljanja i kihanja.

*  Redovito odnošenje pidžama na pranje u skladu sa zamjenom posteljina na krevetićima prema rasporedu skupine.

*  Kontrola nad održavanjem higijene svih prostora ustanove kao i kontrola pravilne dezinfekcije je obavezna i svakodnevna.

 

Vlatka Tovernić - zdravstvena voditeljica

dvds.hr is designed by NEO NEO-informatika
Copyright 2024 Dječji vrtić Dugo Selo. Sva prava zadržana.